Danas je na rasporedu deseto kolo prve ženske lige, koja ima neparan broj klubova, tako da su slobodne košarkašice Borana Grgina, dugogodišnjeg trenera ŽKK Splita.

Naš sljedeći sugovornik u rubrici intervjua iz ženske košarke, bivši je član splitske generacije 80′, u kojoj je zajedno sa Šundovom, Žižićem, Macurom, Mimicom, Subotićem i ostalima osvojio mlađe kadetski i kadetski naslov. Na potonjem je bio i najbolji strijelac prvenstva. Bio je i član svih mlađih reprezentativnih selekcija, zaključno u juniorima.

Uvijek otvoren za razgovor, bilo o klubu, gradu ili Hajduku. Kojim god redoslijedom. Magistar kineziologije od 2005. godine, oženjen suprugom Kristinom, s kojom ima dvoje djece, kćer Taru i sina Nou. Od 2003. godine, Boran je u ženskom klubu Split prošao praktički sve, od mlađih uzrasta do seniorskog trenera, gdje je sada već 12. sezonu.

Ćakulu smo otvorili vezano uz portal, poznato je da su u Splitu uvijek rado otvarali Crošarku, kako je danas ?

“Crošarka se bar u krugovima u kojima se krećem uvelike prati, jer je to jedan od rijetkih portala specijaliziran za naš sport koji toliko volimo i pokriva sve od nižih liga do reprezentacije. Također mi je drago što ste počeli više pisati o ženskoj košarci, a pogotovo što radite intervjue s igračicama, jer one su ipak u ovoj priči najvažnije, a mi treneri smo se već svima na glavu popeli svojim izjavama.”

Razgovarali smo u noćno doba, kada splitski trener ima najviše vremena, a i mira. Do kraja prvog dijela ostala je još jedna utakmica protiv Raguse, možemo li nešto ranije povući crtu za prvi dio sezone?

„Možemo biti zadovoljni učinkom, dobili smo sve što smo “morali”, ostaje mali žal za porazom u produžetku u Puli te ovim zadnjim tijesnim porazom u Šibeniku, ali uvijek se nešto i protivnika pita. S obzirom da smo imali nikad kraćih tri tjedna za pripreme i da nam se par važnih cura priključilo tek kad je počela liga, ne možemo se žaliti na dosad postignuto. Napokon smo opet svi na okupu, ozljede su sanirane i nadam se da će cure ozbiljno odraditi ovaj mini-ciklus od dva tjedna koliko imamo do utakmice zadnjeg kola protiv Raguse. Superkvalitetan protivnik koji će “pomesti pod” s nama ako ne budemo maksimalno spremni i motivirani.“

Ove sezone kao da se niz odlazaka mladih, talentiranih cura nije negativno odrazio na rezultate, stojite odlično, koji je recept?

“Navikao sam već na odlaske važnih igračica (Goleš, Čipčić, Dedić, Turić, Pavić, Katavić o.p). Meni sigurno nije cilj silom zadržavati cure koje žele ići negdje dalje na fakultet, to je svakome najvažnija stvar u životu koja se tiče njegove egzistencije, a živjeti od igranja ženske košarke mogu samo rijetke. Tako da sam iskreno sretan ako moje bivše igračice pronađu sebe u nekoj drugoj sredini i tamo se posvete školovanju i igranju. Uostalom i nama su došle na studij u Split neke cure koje imaju vrlo važnu ulogu u našoj ekipi. Naučio sam se u ovih 15 godina trenerskog posla raditi s onim što imam, a stvari oko dolazaka i odlazaka su posao sportskog direktora i ako ima mogućnosti dovesti neku kvalitetnu igračicu, nitko sretniji od mene. Ako nema, snaći ću se na drugi način i pokušati ostvariti najbolje moguće s curama koje su tu, a na njima je samo da redovno dolaze na treninge.

Novopridošle cure odlično su se uklopile u splitski sastav, Kate Puljić daju sigurnost na vanjskim pozicijama, Škaro povezuje unutrašnju i vanjsku igru, dok Dilber – Baučić daje iskustvo pod koševima.

“Za ovu sezonu mogu stvarno reći da sam zadovoljan rosterom. Od prinova, Kate Puljić nam je dala sigurnost na mjestu playmakera, Škaro je polivalentna trojka koja zna odigrati i leđima košu, a Dilber-Baučić nam je dala potrebno iskustvo na centarskoj liniji. Tako da sad uz Maju Puljić, Chiabov, Barać, Brnas, Silov i Miše imamo odličnu ekipu popunjenu na svim pozicijama. Također moram reći da mi je iskreno žao što nam se početkom sezone ozlijedila Karmen Petreković, jer je to cura koja je stvarno mukotrpno trenirala cijelo ljeto, svojim radom se izborila i za mjesto u petorci i želim joj i ovim putem što brži oporavak.”

Zanimljivo je pratiti i rotacije koje često koristite u ekipi. U jednom neformalnom razgovoru rekli ste da dajete prioritet treningu i da su odnos i pristup najčešći čimbenik tko počinje u petorci?

“Puno je faktora koji odlučuju o tome s kime ću početi u petorci, naravno to prvenstveno ovisi o broju odrađenih treninga u proteklom tjednu, ali isto tako o zdravstvenom stanju i o protivniku s kojim igramo, te o nekim taktičkim zamislima. Bit svega je na kraju dobiti utakmicu na ovaj ili onaj način, a košarkaška utakmica je “živi proces“ i ponekad moraš sve što si planirao, zbog osobnih grešaka ili situacije na parketu odbaciti i zaigrati na primjer s pet vanjskih igračica, što nam je donijelo važnu pobjedu u prvom kolu u Požegi.

Kako ste zadovoljni intenzitetom treninga mlađih cura?

Što se treninga tiče, zbog objektivnih razloga (fakultet ili posao) neke cure ne treniraju koliko bi trebalo, ali evo Silov, Miše, Škaro i mlađe, Neveščanin, Bodrožić, Škec stižu osim večernjih i na dnevne individualne treninge i sigurno će od toga profitirati.

Očekivanja u nastavku sezone?

U nastavku sezone samo nam želim zdravlja i da ostanemo u ovom sastavu u drugom dijelu sezone i onda sam siguran da ćemo se još radovati pobjedama, pa ćemo na kraju vidjeti koliko daleko nas je to dovelo.


U rad s mladima je sve više upletena sestra Vedrana Grgin – Fonseca, najuspješnija i najtrofejnija hrvatska košarkašica (intervju za Žensku košarku). U ratno doba su Splićanke s njom tri puta osvojile prvenstvo Hrvatske i dva puta Kup. Vedrana je osvajala prvenstva i kupove praktički gdje god je igrala, a igrala je u pola košarkaške Europe. Na kraju kratak presjek karijere, dva puta je s Los Angeles Sparksima bila prvakinja WNBA, najjače ženske košarkaške lige na svijetu, a s moskovskim Spartakom bila je i prvakinja Europe. Vjerujemo da će i ona uskoro biti u našoj rubrici intervjua.

Svojim iskustvom puno pomaže u razvoju mladih košarkašica.

„Vedrana je trenerica kadetkinja i mlađih kadetkinja u klubu i stvarno se ozbiljno primila posla, tako da mislim da će sve te cure itekako profitirati od rada s njom, jer ako od ikoga mogu nešto naučiti o posvećenosti košarci – to mogu od nje.

Možda i kao „joker“ u drugom dijelu nastavka?

„Sad si otkrio našu tajnu,intenzivno se sprema i mogu reći da nikad nije bila u boljoj šuterskoj formi, tako da – protivnici, čuvajte se (smijeh).“

Pitanje je da li bi bilo to pošteno. No, šalu na stranu, koliko smijemo po tom pitanju, bi li mogla još igrati?

„Iskreno,mislim da bi u našoj Prvoj ligi nakon mjesec dana priprema bila jedan od najboljih igrača,uostalom sjetit će se kolega Đukić kako nam je sama donijela pobjedu protiv njega u Puli kad se pred kraj karijere vratila odigrati polusezonu za ŽKK Split“

A kako je ocjenjujete kao trenericu?

„Vedrana je sa mnom svaki dan na jutarnjim treninzima i radi individualno s našim igračicama,te je moj pomoćni trener na domaćim seniorskim utakmicama tako da sam dobio i vrhunsku demonstratoricu i osobu koja može u bilo kojem trenutku igračicama ili meni pomoći savjetom ili nekim svojim zapažanjem.Također moram istaknuti i našu trenericu za kondicijsku pripremu, profesoricu kineziologije Mihaelu Meštrović koja radi odličan posao u svom dijelu posla, jer osim znanja iz struke ima i osobno iskustvo bavljenja košarkom tako da sam jako zadovoljan „krvnom slikom“ ekipe.

Pokrenula je i svoju školu košarke 3point.

Uložila je puno truda i entuzijazma u to i rezultati se već vide. Imamo treninge u tri školske dvorane (Spinut, Lučac, Kamen-Šine), stvorila je bazu od 60-tak curica, a kako svakodnevno dolaze novoupisane već je u potrazi za dodatnim terminima. Zasad to trenerski nekako pokrivamo uz pomoć Mirjane Kovčo-Tabak, još jedne proslavljene košarkašice i nadamo se da će iz te baze izrasti još pokoja uspješna seniorka.“

Mogla bi zamijeniti i vas, već je i pomoćnica izbornici Anđi Jelavić, ali kako rezultati u reprezentaciji tako i rezultati u Splitu su trenutno iznad očekivanja.

„Lako za rezultat, što se mene tiče sestra će me zamijeniti već od iduće sezone, a možda već i ovu zimu ako nam se dogodi neki neočekivani poraz (smijeh).”

NAŠ TRENER U GOSTIMA KOD SPARTAKA IZ MOSKVE

Pred kraj, imam jedno pitanje. Statističke naravi bi rekli. Brojke ne lažu, treneri u ženskoj košarci imaju dosta duži neprekidni staž, nego primjerice u muškoj.

„Stvarno kad pogledam, ja i mnoge kolegice i kolege smo u istim klubovima već dugi niz godina i bitke bijemo iz prvenstva u prvenstvo. Sigurno da igra ta vaša konstatacija, da je možda premalo „luđaka“, koji bi se u ovim uvjetima prihvatili ženske košarke, nekako većinu trenera više vuče rad s muškima i zbog boljih financija i zbog veće medijske pozornice i mogućnosti napretka. Ali bilo je i nekih primjera da su treneri iz muške košarke došli raditi sa ženama, uostalom siguran sam da bi ih bilo i puno više kad bi im trenerski ugovori bili barem približno jednaki kao u muškim klubovima. Imali smo i obrnut primjer kad je najuspješniji ženski trener Stipe Bralić preuzeo košarkaše Kaštela, i ne vidim u tome ništa čudno, to je vani puno učestalije nego kod nas. Ipak se radi o istom sportu, identični su principi rada, tehnika i taktika, samo postoje razlike u pristupu, posebno psihološkom. To je kod žena malo kompleksnije.”

I ono što me na kraju posebno još zanima, vidjeli ste praktički sve najbolje košarkašice u posljednjih dvadesetak godina. Koja je po vama najbolja svjetska petorka svih vremena?

Uh, teško pitanje ste mi postavili. Imao sam stvarno sreću da sam kao mlad trener dobio priliku putovati kod sestre dok je aktivno igrala košarku, tako da sam gledao, bilježio, a negdje čak i sudjelovao u treninzima s najboljim igračicama svijeta, WNBA zvijezdama i najboljim europskim košarkašicama. Radi se o klubovima koju su u to vrijeme osvajali žensku NBA ligu (L.A.Sparks), Euroligu (Spartak Moskva) i tada najjaču francusku (Bourges i Valenciens) te brazilsku ligu. Pet najboljih: tri vanjske – Celine Dumerc, Sue Bird, Diana Taurasi, te dva centra – Lisa Leslie i Candace Parker.

 

„Što se tiče naše lige, također smatram da ima puno dobrih igračica, svoje ne želim stavljati da se ne umisle i teško mi je izabrati samo pet najboljih, ali ajde da probamo po pozicijama: Erjavec, Todorić, Borović, Vrsaljko, Bura. Eto tko okupi tu petorku ima zagarantiran naslov prvaka, Medo je najbliže tome s tri reprezentativke,“ – zaključak je to iz splitskog dijela za najbolju petorku u Prvoj ligi za žene.